Nejnovější komentáře
Archivy
Bramborárna třebeň
Celoroční prodej brambor, cibule, jablek, česneku a dalších.

Loketské zvony.

Ahoj kamarádi. Na tento víkend 23-24.9.2023 jsme měli na vybranou. Buď pojedeme do Lokte v sobotu  kdy se bude konat přivítání zvonu Sv.Marie, tedy jeho okukování zblízka a to ještě s možností se zeptat na cokoliv přítomného mladého muže, historika Miloše Bělohlávka. Nebo pojedeme až v neděli kdy se koná svěcení zvonu , jeho vynesení do věže kostela Sv.Václava a jeho první zvonění. Pro partu jsem zvolil sobotu s poukazem, že slyšet zvon můžeme kdykoliv příště.  Jak se to celé nakonec seběhlo ? O tom je další text.

Náš počet během týdne nabýval až se zastavil na osmi, z toho čtyři na kole a čtyři autem.  Cestování na kole bylo příjemný, vítr nám totiž foukal do zad a sem tam vykouklo slunce. V Sokolově byla zastávka na oběd. Dříve se ten podnik jmenoval Hortenzie, ale jak je to dnes nevím, protože to označení mi připadlo zběsilý tak jsem ho z paměti vypudil. Jídelní lístek  byť velice početný v sobě skrýval jedno slovo  – tortilla – na mnoho způsobů. Taková tenká placka, trochu připálená, naplněná dobrůtkami exotického původu, která postupem chladnutí stále více tuhne a rychle sytí. Bylo to dobrý, ale pro nás pomalý. No nic naplat na cestu do Lokte máme jen 40 min. Dali jsme to a se zpožděním deseti minut jsme byli na dvoře fary. Stál tady plaťák ozdobený větvičkami cypřiše a slavnostní látkou na které stál zvon Sv.Marie. Váží celých 500 kg ! Většina povrchu zvonu je věnována jménům dárců ,kteří přispěli větší než normální částkou. Je mezi nimi i Marie Kykalová, tedy Kika !! Její jméno bude na věky věků ve věži kostela Sv.Václava ! Blahopřejeme .  Dále je na zvonu latinský nápis, který přeloženo znamená : Tys nad lunu krásnější, tys nad hvězdy jasnější, tys nad slunce čistější, ať tebe písně oslavují. On je zajímavý ještě něčím ! V latinském textu se vyskytují písmena , která jsou také římskými číslicemi. Např. V = 5, nebo C = 100. Jestliže si sečtete hodnoty těchto čísel dostanete letopočet 2023 .Zkuste si to na fotografii  z galerie. Ještě o kousek vedle je malý reliéf sochy Panny Marie Krásenské s textem : Pros za nás královno bez prvotní viny počatá.   Také  je zde ještě znak zvonařské dílny paní Tomáškové-Dytrychové z Brodku u Přerova kde ještě odlili dva zvony pro Loket a to Sv.Václava 220 kg a Sv. Anežku 330 kg. Oba byly vyneseny do věže již dnes v sobotu .  Tím to ještě nekončí ! Při dolním okraji zvonu je uvedeno sedm ctností zvonu – chválím Boha pravého/ svolávám lid/ shromažďuji kněží/ mrtvé oplakávám/ blesky odháním/ mor zaháním/ svátky slavím . Na horním okraji je poslední nápis : Můj hlas radostně oslavuje Matku Boží nyní až na věky. Když jsme toto vše s Milošem probrali mohli jsme se několika slovy pozdravit s Jitkou Hlavsovou, vyfotit se s ní a dokonce si za samourčenou cenu koupit keramický zvoneček s nápisem ZVONY LOKET 2023  , Jitky vlastnoruční výrobek. Byl nejvyšší čas na kávu a kde jinde když ne v Cafe Galerie?  Vždy je výborný a i ten avokádový dort byl výborný. Na mostě, když slunce zapadalo a rozjasnilo krásu loketského hradu, jsme se fotili a i trochu klábosili. Po nezbytné zastávce u auta kde měla Hanka schovaný koláč se konečně vydáváme na cestu. Za necelou půl hodinu jsme v Sokolově u nádraží a poměrem hlasů 3:1 je rozhodnuto, jedeme na kolech dál. Kopec ke skleníku už musela Jíťa tlačit, protože  baterka  nechtěla pomáhat. Ještě to zvládla do Nebanic kam dojela na zavolanou  naše Jitka a dovezla nás domů. Máme 82 km. Kdo byl : autem Vlasta, Kika, Hanka a Zdenka / na kole Pavel, Ivča, Jitka a já.

Jak jsem už uvedl program nových zvonů pro Loket měl pokračování i v neděli. Odjel jsem tam a přišel na místo právě ve chvíli kdy se dával do pohybu malý průvod církevních představitelů. Hned za ministranty a křížem pomalu kráčel bývalý primas český a zdravil se s lidmi na chodníku podáním ruky. Tak se dostalo i na mě ! Prostě třásl jsem si rukou s Dominikem Dukou ! Po krátkém přivítání přítomných a stejně tak dlouhém projevu emeritního kardinála došlo na křest zvonu. Hned poté co kardinál pokropil zvon svěcenou vodou se ujali práce mistři zvonaři . Nejprve pozvedli zvon jeřábem asi metr vysoko , pak jeden z mistrů vzal do ruky jeho srdce a třemi údery do zvonu ho rozezněl. Byl to úžasný zvuk, který jen pomalu odezníval. Velký zážitek ! Vysoký jeřáb ještě nastavený krátkým ramenem snadno vyzvedl zvon k oknu věže a poté ho lehce zasunul dovnitř. Tam se ho ujali další mistři. Vložili do něho srdce, které je z kovaného železa kdežto samotný zvon je odlit z bronzu. Pak k němu připojili složité zařízení, které bude se zvonem pohybovat a zvonit v předem stanovenou dobu. Kouzlo vlastního zvonění spočívá ve společném kývání zvonu a jeho srdce s tím, že k úderu do zvonu dochází až při jeho kratičkém zastavení v úvrati pohybu. V jiné fázi letu zvonu to nesmí nastat.  To bylo jen malé odskočení k technickým věcem . Zvon už budou vidět jen zvonaři, údržbáři, ale veřejnost ne. Jen některé generaci se povede zvon nejdříve vidět a pak slyšet. Na to o jak velkou událost města šlo se neubráním dojmu, že obyvatele Lokte to nechalo klidnými v zajetí svých zahrádek a chat. Přišlo velice málo lidí. To bylo vidět i vzápětí v kostele. Prvních pět řad bylo téměř plných pozvanými dárci a v dalších řadách už to bylo sporadické obsazení. V mých očích to nijak nesnižuje zásluhy Jitky H. a dalších o oživení života ve městě jak je tomu v každé vesnici např. ve Francii kde se pravidelně zvoní.  Jitka v říjnu odletí do Portugalska aby opět došla pěšky do Santiaga. Přejme jí šťastnou cestu – Bueno Camino !

Váš Pepa D.

Zanechte komentář