Zpráva z etapy č. 14/15
Přátelé, kamarádi, ranní odjezd na etapu byl zrychlený, protože pan domácí, Gerd Glas, měl slavnostní oběd k narozeninám jeho Patin což je u nás kmotřička. Ukázal nám celou loupací linku brambor a ve výkladu zdůraznil, že jeho loupané brambory nejsou nijak chemicky konzervované, jen vakuově balené. Asi největší pozornost si zasloužil stroj, který dělil oloupané hlízy napůl a nebo na čtvrtky. Gerd ještě uvažuje o koupi varné kádě pro předvaření brambor, které by expedoval převážně v 1 kg balení. To by asi kupovaly především mladé hospodyně, které by ušetřený čas mohly věnovat internetu nebo telefonování. V celém provozu byl vzorný pořádek až to dělalo dojem, že linka ještě nepracuje. Ona ale jede už od dubna ve zkušebním provozu. Největší problém je teď si zajistit klientelu , která by kapacitu loupárny uživila. Cena na jejich trhu je 1E/kg a to nedává žádnou naději na prodej těchto brambor u mě v bramborárně.
Se souhlasem Gerda se vydáváme k jeho polím abychom na vlastní oči viděli, že letošní sucho se podepsalo i na výnosu brambor. Odrůda Marabel, kterou vždy začínáme sezonu zůstane malá, ale červená Laura má ještě šanci malinko přirůst, protože má zdravou nať. To bude pro nás v bramborárně dlouhý diskusní seriál při kterém budeme vysvětlovat lidem, že brambory jsou malé protože nepršelo a k tomu dražší, protože jsou malé, je tedy malý výnos a nebo taky, že když je něčeho málo a zájem je velký tak jde cena nahoru. U nás to má přece jen jednu výhodu, neboť od nás dostane více peněz sedlák a ne bezedný chřtán supermarketu. On potom neláteří a udrží plochu brambor i na lepší leta kdy se urodí více a bude nižší cena pro naše milé zákazníky. V ČR se výměra brambor stále snižuje.
Pro kolemjedoucí místní lidi to musí být hrůzný pohled když vidí půl party cyklistů v bramborách a ještě k tomu většinu ve žlutých dresech, které jsou na zeleném poli hezky vidět. Kdyby to byl jednotlivec přisedlý do natě, mohlo by to vypadat jako že se vypotřebuje a nic víc nezpůsobí a nebo kdyby děvčata sbírala brambory v předklonu (viz foto) tak by to jistě čumilům odvedlo myšlenky na příjemnější věci než je zlodějna. Zkušenější z nás si nechali odběr vzorků až na druhou zastávku blíže k autům.
Nechci zapomenout na krajinu, kterou jsme projížděli. Nejen, že byla krásná, ale nám se povedlo zase trochu více jí poznat, protože jsme byli na některých místech poprvé. Příště zase trochu přidáme. Je přece příjemný slyšet na cestě výkřiky jako „tady už jsme někdy byli“ a nebo “ tudy jsme jeli jednou obráceně“. Ty totiž znamenají, že ještě více krajinu vnímáme a obdivujeme. V jedné vesnici a to musím přiznat, že sem přijíždíme cíleně, se konají dožínky. Takový bratwurst a kvasnicový pivo nastojato je velká dobrota a dobrý předkrm před dort na který teprve dojde o vesnici dále. Ano už jsme na statku v Grossschloppenu, už nám nesou dort Gewitter a k tomu kafíčko. To jméno, které znamená bouřku, mi vrtá hlavou. On je totiž svojí chutí a vůní „nebe v hubě“. Zábava nevázne, ale musí dojít k nejhoršímu – platit. Ne, tak těžko to nikdo z nás nenese, vždyť to byla velká radost. Pan sedlák nás ještě posílá na jeho pole brambor kde je červená Laura , kterou z nějaké části dostanu do Třebeně. Oprávněně je na ní pyšný.
Na závěr důležité upozornění : Na dovolenou do Chřibské odjíždíme v sobotu v 8 hod. od Beránků.
Mějte se jen hezky . Zdraví Vás Pepa D.
P.s. posledních pár fotek je z Děbolína. Mají tam totiž nový bazen u pensionu Keramika a k tomu na kopečku nad vesnicí stojí lautr nová rozhledna.. Posuďte sami jak je to pěkný. O zabalených stozích slámy ani nepíšu.
Přátelé, děkuju za krásné zážitky s vámi všemi 🙂
Bože, jak já se těším do Chřibské.
Gewitter byl super,,zrovna tak bezva etapa,a ty červené brambůrky — mňam mňam,
No mam jich asi 20 Kg!! Takže hlady neumřu a ještě šetřim— nešlo by to udělat exkurzi do kravina a výrobny másla?
Tak v sobotu hurá na Chřibskou těšíme se pa pa iv
Ahoj holky. Jsem rád, že oživujete naše stránky a moc doufám, že Vás to nepřejde ani po dovolené na kterou se tak těšíte. Při přípravě etap totiž vidím, že tam občas dostanete pěknou nakládačku. Já se taky těším. Pepa D.