Nejnovější komentáře
Archivy
Bramborárna třebeň
Celoroční prodej brambor, cibule, jablek, česneku a dalších.

Archive for Srpen 2021

Zpráva z návštěvy u Japošů.

Kamarádi, tohle nedělní ráno nezačínalo vůbec dobře. Pršelo. Na odhlášky došlo jen dvakrát, ale jednou se to ukázalo jako předčasné. Odjeli jsme tedy všichni i s Miladou, která byla ještě deset minut předtím v pyžamu. I takové situace dokážeme zařídit. Na cestě neprší a začne až v Nejdku a protože to na Hamrech nekončí tak rádi využijeme pozvání Japošů na kafe a něco k tomu. Uvnitř je teplo, protože pan domácí se snaží aby sedmnáct hostů se cítilo dobře . V následující hodině  jsem seznámil všechny s podrobnostmi o nastávající dovolené. Neváhejte mi zavolat a zeptat se na cokoliv, neboť byly chvíle kdy bylo obtížné udržet klid a vnímat co se povídá. Tak raději opakuji, že vyjíždíme v osm hodin v neděli 29.8. od pošty ve FL a u golfu přibereme Japoše a Novotných což jsou naši noví kamarádi Hanka a Milan.  V jedenáct hodin přichází Thálie s touto radarovou zprávou : pršet nebude až do čtyř !  Venku nepršelo a já dal pokyn k odjezdu na etapu.

Hlavní slovo má Jana, ale to musíme nejdříve nakrmit potulného psa , z obojku přečíst číslo jeho páníčka, tomu zavolat, nechat si od něho vysvětlit, že si pro něho tedy přijede, ale že on stejně uteče, protože toulání má rád. Už to vypadá, že by všichni mohli být soustředěni na odjezd a tak s Janou kopáme do vrtule a jedeme. U mostu na odbočce na Chaloupky přichází déšť, tedy spíše liják. Co dělat jiného než obléct pláštěnku a jet dál ? Ne všichni byli stejného názoru. Někteří to otočili a rychle se vrátili do tepla obýváku. Strážce ohně Honza je s radostí přivítal. Nás zůstalo na cestě šest. Jíťa, Emaruš, Thálie, Milan, Jana a já. Cestu nám zkrápěl déšť a přerušovaly zastávky u hřibů, které rostly hned u cesty. Byly sice notně ožráni slimáky, ale noha a zbytky klobouků dávaly jasnou zprávu o možné velikosti našeho úlovku. Že z nich zbylo jen něco na sušení je druhá věc, ta první byla spousta veselí a smíchu. Však jedna fotka dokládá jak měla Thálie oči navrch hlavy, když k nim přisedala s kudličkou v ruce. Jsme na Jelení, přestalo pršet a taky za námi přijel Jirka.

Jana nás vede kopcem na Rolavu. Ve vjezdu do bývalého lágru stojí řada aut houbařů. Zatímco děvčata klábosí na křižovatce tak si dojedu pro pár snímků výhledu na Rolavu a Přebuz. Ty nádherné, vysoké kužele soliterních smrků, ledabyle rozsetých po pastvinách mě vždycky očarují a můj foťák se nezastaví. Jana má nápad vzít to po sto metrech vlevo a pěkně po vrstevnici objíždět Jelení horu a rolavské vrchovištní rašeliniště. U cesty je pořád něco nového. Tu je krásně kvetoucí vřes, nebo stříbrošedým lišejníkem porostlé větvičky odumřelého smrčku a nesmím zapomenout na spousty borůvek  na okraji lesa. Když už nevíte kterou dřív utrhnout, tak je nejlepší přestat. Jedeme dál ! Zajímavá byla ypsilonka cest, kdy ta pravá s červenou turistickou byla trasou mílařů a my na ní zase přijedeme až budeme na cestě dolů. Ocitáme se brzy na kraji lesa s výhledem na celé Jelení. Vedle cesty na posledním smrku si hajný udělal posed a musím potvrdit, že měl pravdu. Výhled odtud byl ještě krásnější.  Když už jsme sjeli dolů a právě míjeli poslední penzion se zvláštně neurovnaným okolím tak se dovídám, že sem někdy jezdí za jogou Líba. Mě teď nejvíc zajímá kde že to mílaři vyjížděli z lesa na silnici aby jí jen přejeli a přes most zmizeli v lese naproti. Jsme tady a já se nestačím divit. V lese ze svahu dolů vede úzká, vyježděná pěšinka tak pro jedno kolo. Naproti pak pokračuje po malé rozbahněné loučce ke krátkému výšvihu aby vzápětí zmizela za stromy. Když si představím, že start měli mílaři ve tři hodiny odpoledne tak většina z nich tudy projížděla za tmy při světle svých čelovek.  Odvážlivci jsou to ! Já si ještě níže pod mostem vezmu můj přední blatník co mi tady upadl cestou nahoru a  už jsme u Japošů.

Pěšky jdeme na oběd do známé restaurace . Bylo to dobrý a bylo toho moc !  Ještě, že to vařili mladý, hezký kuchařky což pomohlo při omluvě vlastnímu žaludku za to množství a vůbec. Znovu se vracíme do obýváku a v menší sestavě ještě hodinu posedíme u koláčů a kafe.  Na kole jsme ujeli 24 km, autem samozřejmě mnohem víc, ale to není důležitý. Hlavní je, že ta projížďka byla moc hezká a já si myslím, že bychom se mohli vrátit až javory začnou žloutnout. Co vy na to  ? Výpravy se zůčastnili : Kapři, Lahučáci s Martinou, Milada, Hanka, Laďa, Milan a Hanka Novotných, Japoši, Jirka Japoš, Jíťa, Thálie, Emaruš, a já.   Tak v neděli 29.8. startujeme. ! Váš Pepa D.

 

Návštěva u Japošů.

Ahoj kamarádi, dlouho jsme nikde nebyli a najednou tohle : krásné počasí, ještě hezčí etapa, společný oběd a ještě k tomu závěrečné posezení. A kde se to všechno bude konat ?

Ano u Japošů v neděli 22.8.2021 ! Odjezd bude od pošty ve FL v 9.00 hodin. Etapa bude příjemná, ani krátká, ani dlouhá, možná i zastávka na pivo bude a skončí v N.Hamrech v hospodě obědem. Po něm nás Japoši tradičně pozvou na kafe. Já si tady přihřeji polívčičku a sdělím všem (tedy i těm kteří na dovču nejedou) informace k dovolené v Jizerských horách kam jedeme už v neděli 29.8.2021.

Vy, kteří se chcete této etapy účastnit mi to musíte dát vědět. Do sobotního 21.8. poledne budu čekat na Vaše přihlášky a to nejlépe zde dole pod pozvánkou. Já hned sestavím plán přepravy , který dám pod Vaše přihlášky. Tak to je všechno a už nezbývá než se těšit, protože je opravdu na co ! Zdraví Vás Pepa D.

 

Zpráva o konci Mílí.

Ahoj kamarádi . „Míle skončily, ať žijí ty příští !“ Tak by se dala celá událost, která nás provázela více než měsíc, uzavřít. Ale to by tu zprávu musel psát někdo jiný a ne já. V samotném závěru se dělo hodně věcí hodných zaznamenání. Míle totiž není Tour de France kde pouze vítěz etapy nebo závodu se dočká nějakého mediálního zájmu, ale ti ostatní jako by nebyli. Tady se stejného přijetí dočká i ten co přijede nebo přijde poslední. A právě za poslední dvojicí na trati vedla naše etapa.

Mirka Heisová a Jindra Prchlík, obecně tedy Prchlíci a to by šlo ještě vylepšit na „Uprchlíky“ (z civilního života) je dvojice, která k závodu patří už řadu let. Jednou taky přijeli na tandemu a jak letos vidno Mirka si na roli „druhého“ zvykla a celou trasu šla o krok až dva za Jindrou. Je to prostě vodič ten Jindra! Tolik krátké představení dvojice za kterou jsme se vydali jí naproti. Když už jsme byli na Ypsilonce a ještě za slunce jsme se vyfotili u památníku amerických vojáků padlých v Německu a u nás na konci 2. světové války. Byli jsme chvíli na území Spojených států a nikomu to nepřišlo divný.  Potom jsme netrpělivě popojeli po staré silnici až dolů k vodě a tam mi to nedalo a zavolal jsem Libora s dotazem „Kde jsou teď ?“ Jindra odpověděl, že tak 2 – 3 km od nás. Tak jsme přijali rozhodnutí, že jim pojedeme naproti, tam se s nimi pozdravíme, otočíme to a pojedeme do bramborárny kde je spousta pití a těsta na bramboráky. Když už jsme v Třešňovce a žízeň je veliká tak se přece nic nestane když si tady dáme jedno a oni zatím přijdou.

U vchodu do předzahrádky hospůdky seděl chlápek, který reagoval až na opakovaný pozdrav. Už od pohledu vypadal hodně naserkaně.  Stoupli jsme si k okénku kam se po chvíli dostavil tenhle „podnikatel“.  Nebylo to dobrý ! Při snaze vybrat si nealko pivo místo toho aby vyjmenoval druhy, které má, pravil : „Tak si to rozmyslete né ?“ Ostatní se dočkali podobného přístupu a pak se divte, že v celé hospodě seděl jediný člověk u piva. Ten musí mít ale pověst. Já jsem si raději stoupnul aby nám za plotem neproklouzli mílaři. Dopito a nezbývá než ještě kousek popojet. V tom mě napadá zavolat Mirku a zeptat se kde jsou . Ona na to :“No právě se balíme a jdeme dál !“ Cestou ani jeden vandrák, natož dva.  Jsme u kiosku na koupališti a já se ptám slečny : Vy jste tady měla před chvílí dva vandráky, že jo ? Ona :“Jo měla, ale před deseti minutami odešli směrem na Dřenici  !“ Jenže odtud my jsme přijeli a nikdo. Svítalo mi ! Navigace je zahnala z cesty do louky a pak po okraji pšenice je dovedla na asfalt od Ypsilonu.  Holky jedoucí vpředu mi volají :“Už je máme !“ Spěchám za nimi abych se s nimi mohl obejmout a pořídit dvě fotky za chůze. Pak souhlasili, že se s nimi ještě zastavíme u amerického pomníku. Oni o něm dokonce věděli – tak dobře se připravovali na cestu.  Fotky jsou hotový, nelze je dál zdržovat, Do cíle to mají ještě 13 km.  Mezi námi nastalo dohadování kdo do Třebeně jo a kdo ne až jsem zůstal s Honzou a Jitkou ve trojici, která jela přímo. Asi po hodině ještě přijeli autem tři děvčata – Thálie, EMaruš a Zdenka.  To už byla mnohem lepší situace pro přivítání dvojice z níž ONA se stane královnou královské trasy.

Venku je zima, usilovně prší a stmívá se. Čas čekání si krátíme tu bramborákem, jindy zase hltem vína a nebo dokonce frťanem neznámé koncentrace. Dověděl jsem se jí až potom co mi žaludek „nafackoval“ a hrozil, že si udělá díru. Valaši (Libor s Bárou) nakonec přiznali 51 procent !!!Nějaká intuice mě vyhnala do kanceláře zatopit. To se ukázalo jako bezvadný jak pro sušárnu , tak i pro ložnici obou. „Už jdou !“ křičím dolů a otevírám okno abych se pokusil o fotku. To je ta kde jdou u kukuřice a Mirka má krok ztrátu.  Je tu cíl ! Oni se objímají, zvedají batohy nad hlavu a ještě odpovídají na otázky šéfa závodu. V tom si Jíťa vzpomene , drbne do mě a se slovem „Kytka !“ utíká do haly pro slunečnice, které jsem pořídil na políčku u FL.  To dodalo celému přivítání novou šťávu, však fotky o tom povídají.  Konečně jsme všichni pod střechou. Prokřehlá Mirka už sedí zabalená do deky a spokojeně pojídá první bramborák. Když se dostalo taky na Jindru tak ten zvýšeným hlasem pravil „To je ale vynikající bramborák !“ Mirek, který měl tuto delikatesu pod svojí péčí uslyšel toto ocenění mnohokrát a už dnes vím, že za rok to bude zase práce pro něho. Mirka nám musí ještě ukázat nohy kde už slezly dva nehty a další se na to chystají. Věru není to hezký pohled, ale Mirka naše otázky o bolesti a pod. jen odtuší „To bude zase dobrý !“

Končíme ! Na oba čeká teplá sprcha a vytopená kancelář jako ložnice na zemi. Taky malí kluci Báry a Libora – Honzík a Kubík mají svůj čas. Budou z nich taky cestovatelé ?  Jak půjdou léta tak budou stále více chápat co se kolem nich vlastně děje a pak možná … Přál bych jim to.  Loučím se s mými věrnými čtenáři a za dva týdny vyrazíme do Krušných hor. Za týden na to jedeme ho hor Jizerských  kde nás čeká velmi originální program.  Mějte se. Váš Pepa D.

 

Konec Mílí.

Kamarádi, zase to bude sobota jako nejvhodnější den pro naše setkání a výlet se závěrečným posezením. Je pro to hned několik důvodů. Uvedu dva – 1. spolehlivé počasí a teplo a za 2. je to den kdy přijdou do cíle  Mirka a Jindra Prchlíci a tím letošní Míle uzavřou. Jdou po trase cyklistů a v tuto chvíli t.j. ve čtvrtek večer to mají do cíle 100 km.  Zítra v pátek budeme stavět vítězný oblouk a k večeru míchat těsto na bramborák. To proto, že do cíle přijde Zdeněk Grygar a je třeba ho řádně přivítat. Do cíle to má 40 km ,takže se objeví někdy kolem 14 hod. Když bude některá z Vás mít chuť mi pomoci s přivítáním tak můžu pomocí sms upřesňovat jeho příchod. Tak dejte vědět !

Etapu odstartujeme  v sobotu 7.8.2021 ve 12.30 od Beránka. Bylo by správné jet kousek jižní trasy závodu na našem okrese, ale více bude záležet na tom jak daleko v sobotu v poledne jsou Prchlíci od cíle. V každém případě je někde na jejich cestě pozdravíme a pak se přesuneme do cíle kde je pití , včetně kávy, dostatek, jídla nikoliv.

Prosím počítejte se zdržením se v cíli, takže žádný koncert nebo divadlo se tam nevejdou.  Přítomen bude také jeden z Liborů a to Procházka.  Žádoucí je bramborářský dres. Pojeďte bude to hezký. Váš Pepa D.

Zpráva z návštěvy u Karla.

Nyní jen lehce připomenu, zaznamenám, kudy jsme to vlastně na tu návštěvu jeli.  Vaší výkonnost dobře znám a proto jsem zvolil nikoliv kratší, ale o málo delší cestu. Po naší oblíbené stezce se snadno dostáváme ke starorybnickému hradu z jehož trosek se do výšky šplhá část západní stěny se zachovalými otvory po oknech. A světe div se, právě v těch místech se staví lešení. Nějaký smysl to jistě má, ale větší sranda je když někoho napadne, že to má na svědomí Nelan, který tam bude dávat nový plastový okna !  Jsme u silnice, kterou využijeme jen krátce abychom se dostali na nové lesní cesty k lokalitě „Sedmi rybníků“.  Tedy ono jich je pět, ale nám dneska stačí jeden. To je až ten ke kterému se jede kolem červený chaty na malé pasece. Ta si tady užívala léta klidu, ale to je pryč, protože revitalizované rybníky a jejich hráze budou určitě lákat stále více cyklistů a houbařů. K rybníku přijíždím jako první což je výhoda pro sledování vodních ptáků.  Rychle obhlížím hladinu ze které trčí několik černých špalků po bývalých stromech. Když přijížděli ostatní, tak se jeden tenký pařez pohnul aby se vzápětí proměnil v černou volavku s velkým rozpětím křídel. Pták nabral výšku a zmizel za stěnou stromů. Krásná podívaná. Není proč dlouho odpočívat ! „Jedeme loukou na Vojtanov !“ volám a ujímám se vedení. Je to nejpříjemnější část naší cesty na Výhledy.  Bohužel zase musíme využít kousek asfaltu Abychom se blízko Hazlova mohli znovu ponořit do lesa. Starostlivá Zdenda mi hlídá auta a já fotím za jízdy kamarádky a to mě baví. Na okraji lesa je známá křižovatka čtyř cest. Po jedné jsme přijeli, takže ještě tu zbývají tři. Správně je ta doprava, ale já volím tu střední do kopce.

Teď si dovolím odbočku z tématu : mám doktora, který se jmenuje Kopecký a má ordinaci v Dukelské ulici, která vede do kopce. Takže mám doktora Dokopce. Je v tom jak jeho jméno tak  i cesta k němu.  Nebo mílaři často nadávají na Kopku a jeho kopkoviny, rozuměj různé obtíže na cestě. Letos je tento slovník obohacen o výrazy jako Kopkameny, Kopkopřivy, a já ještě přidám Kopkaluž a Kopkopec . Honza je prostě vidět všude !

Po vyjetí kopce a ochutnání borůvek, sjedeme dolů a jsme na okraji golfu a také zadním okraji rybníku.  Ten objedeme a rovnou do kopce po pískové cestě.  Občas se někde mihne vozík s hráčem golfu, který přece nebude chodit pěšky. Proti nám jsou to povaleči a pak nemáme mít poslední místo na olympiádě , jsem se rozčílil. Nahoře vede skupinu Jirka, já toho využívám abych jim nadjel přes louku a mohl je fotit proti lesu a taky zepředu. Povedlo se ! Před námi je poslední a nejtěžší část výjezdu. S tou si poradíme snadněji, než s hledáním Kájovo chaty. Přijeli jsme k ní totiž zezadu a ne jak on si přál.  Nevadí jsme tu  !

Stůl se začíná plnit dobrotami a taky chlebem od Thálie. Ona všechno komentuje a tak se dovídáme, že když pekla ten „černý, spálený“ chleba tak si na deset minut lehla a když se za hodinu vzbudila tak kůrka už vyletěla komínem. To byla drobná událost, která nedokázala pokazit ten nádherný vzhled a neskutečně výbornou chuť krajíců. Ta byla tak dobrá, že grilovaná krkovice měla co dělat aby ho předehnala. Bravo Thálie !!!  Jsou tu i koláčky, pivo, víno a všelijaké živobytí. Prostě je toho hodně. Kája peče maso a neustále povzbuzuje stolovníky aby jedli i když už nemůžou.  Do toho přijíždí Jarda a přichází Venca a stanou se tak chtěnými pomocníky v boji s přebytky. Dochází také na dobrou kávu a další a další víno. Blíží se chvíle odjezdu a nastává otázka kudy ? Brzy mám jasno – bude to dlouho z kopce, mimo provoz, ale pomalu. To než se hlavy pijáků soustředí na cestu, když tak dlouho pozorovali jen skleničku. Přes Skalku, golf, Hazlov, Zelenou a Poustku jsme hodně brzy dole ve FL.  Náš výlet končí, ať žije ten další !  Asi to bude zase sobota. To právě přijdou do cíle hrdinové letošních Mílí. Zdenda Grygar a Prchlíci. To s nimi musíme pořádně oslavit, bude-li to možné.

Kdo byl ? Lahu , Zdenka, Iva a Kika přijely autem, Laďa, Hanka, brácha, Thálie, EMaruš, Jíťa a já.  Mějte se dobře, vyhýbejte se dešťům a příště  zase na kolech se těší Pepa D.